Voordelen van WordPress

Dit zijn volgens ons de 6 grootste voordelen van WordPress.

1) WordPress is open source

WordPress is open-source software. Open source betekent dat de broncode van deze software openbaar en vrij beschikbaar is. Dus Iedereen mag open-source programma’s vrij kopiëren, aanpassen en opnieuw verspreiden zonder dat er kosten aan zijn verbonden.

Dit houdt in dat WordPress gratis te downloaden is. Je mag ook de broncode aanpassen. Dit maakt het voor websiteontwerpers een erg aantrekkelijk platform.

2) Plug-ins maken WordPress flexibel en gebruiksvriendelijk

WordPress is zeer flexibel en kan met behulp van plug-ins nog verder worden uitgebreid. Met een plug-in voeg je extra functionaliteiten toe aan je website. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbrief, een contactformulier of zelfs een online winkel. Momenteel zijn er bijna 60.000 plug-ins beschikbaar, vele daarvan zijn zelfs gratis te gebruiken.

3) WordPress scheidt de inhoud (content) van de vormgeving

WordPress werkt met website thema’s. Zo’n thema is een soort sjabloon dat het uiterlijk (vormgeving) van de website bepaalt. Je legt de vormgeving van de website vast in het ontwerp van een thema. WordPress zorgt er dan voor dat de content, tekst en afbeeldingen, netjes in deze vormgeving wordt geplaatst. Het grote voordeel is dat je content niet verdwijnt als je een keer de vormgeving wilt veranderen. Daarnaast maakt WordPress het voor gewone gebruikers veel eenvoudiger om content toe te voegen aan de website. 

4) WordPress is makkelijk in gebruik

Zoals gezegd maakt WordPress het eenvoudig om een website (inhoudelijk) aan te passen, zelfs voor beginners. Je hoeft dus geen webdesigner of programmeur te zijn om een tekst of afbeelding op je website te plaatsen. Een nieuw blogbericht maken of aanpassen is dan ook heel eenvoudig. Dit is een van belangrijkste voordelen van WordPress. Dit heeft ervoor gezorgd dat 33% van alle websites wereldwijd op WordPress draaien.

5) WordPress is veilig

Door de enorme populariteit is WordPress ook interessant voor hackers en spammers.

Hierdoor zijn de ontwikkelaars van WordPress zeer gefocust op de veiligheid van een WordPress website. Nieuwe hacktechnieken worden nauwgezet gevolgd en kwetsbaarheden snel opgelost. Hierdoor komen op zeer regelmatig basis veiligheidsupdates uit voor het WordPress systeem en de WordPress plug-ins. Het is ontzettend belangrijk om deze updates z.s.m. te installeren, zodat je website ook veilig blijft.

6) WordPress is zeer geschikt voor zoekmachinemarketing oftewel SEO

WordPress is vanuit de basis al heel SEO vriendelijk. Door het toevoegen van de juiste plug-ins kun je dit nog verbeteren. Ook de navigatie structuur en uiteraard goede SEO-teksten zijn bepalend voor je SEO succes. Daarnaast kun je WordPress ook supersnel maken door het WordPress thema te optimaliseren en een goede caching-plugin te gebruiken. Ook dit helpt om een hoge positie in de zoekresultaten te krijgen.